Перейти до вмісту

Gender Stream на Ukraine Recovery Conference 2024

11-12 червня у Берліні проходила Міжнародна конференція з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference 2024) – щорічна конференція, присвячена відновленню України під гаслом «Обʼєднані в обороні. Обʼєднані у відновленні. Сильніші разом». Подія зібрала більше 3400 учасниць/ків, що представляли зокрема уряд, громадянське суспільство, міжнародні організації, бізнеси, які прагнуть не лише відновлення, але й реформ та модернізації України згідно з вимогами ЄС. Основні теми, обговорювані на події: 

  • соціальне відновлення та людський капітал, 
  • бізнес та економічне зростання, 
  • відновлення громад та регіонів, 
  • євроінтеграція.

Нашою місією на цьому заході було репрезентувати українську ЛГБТКІ+ спільноту, розширити та зміцнити національні й міжнародні звʼязки в питанні адвокації прав ЛГБТКІ+ людей. Адже ми – невідʼємна частина українського суспільства, а захист наших прав та усунення дискримінації означатиме більшу залученість у процес відновлення країни. Кожна людина – унікальна й важлива та має право реалізувати свій потенціал без упереджень та стереотипів. Чим більше різноманітних та професійних у своїй справі людей – тим краще для розвитку країни. Та й, власне, ефективний захист вразливих груп населення – це обовʼязок, який взяла на себе наша держава, ставши на шлях євроінтеграції та більшої демократизації.

Як слушно зауважила уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, однією з наскрізних тем конференції було залучення жінок та їхнє лідерство. Вона відзначила важливість пройденого Україною шляху від визнання необхідності принципу гендерної інклюзії до забезпечення його реалізації на національному рівні. І, внаслідок цих зусиль, наразі відбулося об’єднання урядів, міжнародних та громадських організацій у Міжнародному Альянсі підтримки гендерно відповідального відновлення України.

Панеліст_ками конференції неодноразово зазначалася необхідність включення всіх груп населення, у тому числі жінок та ЛГБТКІ+, у відновлення України, ми щиро дякуємо їм за цю риторику!

Для функціонування демократії потрібне верховенство права. Незалежні та професійні суди та прокуратура, засновані на цьому принципі, мають вирішальне значення для створення сприятливого середовища для бізнесу та забезпечення відповідальності за військові злочини. 

Варто також відзначити прогрес, досягнутий Україною у забезпеченні верховенства права та незалежності судової системи. Завершення судової реформи, включно з реформою прокуратури, є передумовою для послідовного та конституційного розслідування російських воєнних злочинів і є основою для відновлення справедливості. 

Ми невимовно вдячні організатор(к)ам та колегам, що ця надважлива подія стала можливою.

Демократичне майбутнє України важливе для всієї Європи і ми зможемо його досягти, обʼєднавши зусилля!