Перейти до вмісту

Чому гендерна рівність вигідна для всіх?

Останніми роками в українському суспільстві часто говорять про гендерну рівність. Проте часто цей аспект розглядають поверхнево, і багатьом може здаватись, що гендерна рівність — це лише про посилення прав жінок. Насправді рівноправна участь жінок та чоловіків у всіх сферах життя позитивно впливає на всіх у суспільстві. Чому та як саме? Розповідаємо у цьому матеріалі. 

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Соціокультурний хаб «People», який впроваджується за підтримки Police Stabilization Project – PSP коштом уряду Канади через Міністерство закордонних справ Канади.

Гендерна рівність — це принцип, згідно з яким люди будь-якої статі мають рівні права та можливості в усіх сферах життя. У глобальному сенсі вона є невіддільним інструментом побудови адекватного, толерантного та безпечного суспільства. 

Яку користь приносить гендерна рівність жінкам? 

Важко переоцінити значення гендерної рівності для життя жінок в усьому світі, зокрема й в Україні. Високий рівень дотримання гендерної рівності — це: 

  1. Рівні можливості для працевлаштування та справедлива оплата праці. 

Відсутність “скляної стелі”, однакові зарплати для працівників будь-якої статі, відсутність дискримінації при наймі на роботу позитивно впливають на економічне становище жінок та дають потужний поштовх для їхнього розвитку. 

  1. Рівномірний розподіл влади і можливостей впливу. 

Присутність жінок у політиці, економіці, державних органах та на міжнародній арені дозволяє вносити якісні зміни у державне управління, що своєю чергує покращує життя як жінок, так і чоловіків. 

  1. Рівні умови при отриманні медичної допомоги. 
  2. Однаковий доступ до освіти та саморозвитку. 
  3. Зменшення рівня гендерно-зумовленого насильства. 
  4. Розвиток жіночого лідерства та багато іншого. 

Як від гендерної рівності виграють чоловіки? 

Попри поширений стереотип, гендерна рівність вигідна не тільки жінкам. Чоловіки теж страждають від токсичної маскулінності та гендерних стереотипів, які мають суттєвий вплив на їхнє життя. Ось лише декілька шкідливих установок, які спричиняють проблеми: 

  • Роль чоловіка — заробляти гроші, утримувати жінку та нести фінансову відповідальність за родину. 
  • Чоловік завжди має бути “сильним” — не говорити про свої почуття, не плакати, не проявляти “слабкість”. 
  • Чоловік має розв’язувати конфлікти кулаками. Хто сильніший — той і правий. 
  • Є “чоловічі” і “не чоловічі” професії, хобі та заняття. Чоловіки, які люблять готувати, займатись домашнім господарством чи творчістю — не заслуговують поваги. 
  • Чоловікам притаманна ризикована поведінка. 

Усі ці та інші стереотипи створюють колосальний тиск на чоловіків та призводять до цілого ряду проблем. Дотримання принципу гендерної рівності своєю чергою позбавляє чоловіків цього тиску та надає чоловікам свободу вибору. Зокрема: 

  • Покращення фізичного та ментального здоров’я. Усувається страх виражати власні емоції та звертатись за потреби за допомогою до фахівців. 
  •  Вільний вибір професії. Є змога обрати не ту професію, яка вважається престижною та високооплачуваною для чоловіків, а ту, яка найбільше відповідає особистим вподобанням, інтересам та навичкам. 
  • Покращення родинних стосунків. Можливість проводити більше часу з родиною, виховувати власних дітей та займатись домашнім господарством без страху тиску та осуду. 
  • Зменшення морального тиску. Немає необхідності відповідати жорстким стандартам токсичної маскулінності — можна бути таким, який ти є. 

Чому Україні потрібна гендерна рівність? 

Гендерна рівність має цілком відчутні позитивні наслідки майже у кожному аспекті суспільного життя. 

Економіка 

За підрахунками McKinsey & Company, гендерна нерівність коштуватиме світові близько 12 трлн дол до 2025 року. Сума вражає, чи не так? 

Підвищення рівня гендерної рівності прямо впливає на зростання частки людського капіталу, який припадає на жінок. Це призводить до зростання національного багатства загалом. Крім того, гендерна рівність сприяє покращеню добробуту жінок, а це, своєю чергою, підвищує добробут їхніх сімей та суспільства в цілому. 

Врешті-решт, рівність також дозволяє досягнути підвищення ВВП країни. За приблизними підрахунками, якби в Україні був рівень гендерної рівності, як у Швеції, це могло б підвищити її ВВП на 9%. 

Безпека 

Залучення жінок до політичної, дипломатичної, правоохороннох та миротворчої діяльності допомагає запобігати ескалації конфліктів, підвищує прозорість роботи та довіру до державних органів та влади в цілому. Численні дослідження демонструють, що представленість жінок в правоохоронних органах підвищує загальний рівень безпеки у суспільстві. 

Вільне та толерантне суспільство 

Чим вищий рівень гендерної рівності, тим більш прогресивним та толерантним є суспільство. А хіба не цього ми прагнемо — суспільства, у якому кожен і кожна можуть почуватись комфортно, розвиватись на рівних умовах та жити щасливо? 

Дотримання принципів гендерної рівності — один із важливих кроків у напрямку досягнення саме такого суспільства. Тож вкрай важливо, на всіх рівнях працювати над змінами, усувати гендерний дисбаланс у всіх сферах суспільного життя та продовжувати рух до демократичного майбутнього України.