Перейти до вмісту

Дайджест січня: заходи для дітей від Gender stream і поліції

Говорити про безпеку важливо з самого дитинства. Саме тому організація Gender Stream у рамках проєкту “Соціокультурний хаб People” кожного місяця проводить заходи для дітей, підлітків, а також їхніх батьків і людей, які працюють з дітьми.

Наша мета — надавати важливі та корисні знання, формувати навички та ділитись інструментами забезпечення особистої безпеки. Навчальні заходи охоплюють різноманітні теми — від протидії гендерно зумовленому насильству до безпеки в інтернет-просторі.

Проєкт «Соціокультурний хаб «People» впроваджується за підтримки Police Stabilization Project – PSP коштом уряду Канади через Міністерство закордонних справ Канади.

У січні 2024 року організація Gender Stream спільно з Управлінням патрульної поліції у Дніпропетровській області провели два навчальні заходи для учнів загальноосвітніх шкіл м. Дніпро.

Безпека на вулиці та елементи самооборони

Небезпека може загрожувати будь-кому, незалежно від віку. Тому вкрай важливо, щоб підлітки, які зазвичай бувають на вулиці без супроводу дорослих, знали, як поводитись у небезпечних ситуаціях.

На воркшопі “Безпека дитини на вулиці”, який відбувся 23 січня, учні та учениці 8-х класів дізнались правила безпечної поведінки у різних ситуаціях поза домом та школою. Більшу частину воркшопу присвятили практичним заняттям: сертифікований інструктор з самооборони продемонстрував базові рухи для уникнення захватів. Після цього учасники та учасниці заходу відпрацьовували прийоми під пильним наглядом тренера. Загалом у воркшопі взяли участь понад 40 підлітків.

Заняття з самооборони за участю поліції
Учасники та учасниці вчились, як убезпечитись у випадку зіткнення з недоброзичливцями на вулиці

Розпізнавання та протидія гендерно зумовленому насильству

ГЗН — серйозна проблема не тільки для дорослих. Воно виникає на ґрунті дискримінації, яка своєю чергою часто базується на гендерних стереотипах. Більшість цих стереотипів закладаються та укорінюються ще у дитячому віці і впливають на людину протягом всього її життя.

29 січня Gender Stream спільно з Управлінням патрульної поліції провели захід, присвячений розпізнаванню та протидії гендерно зумовленому насильству для підлітків віком 14-15 років.

Представниця Gender Stream розповіла про гендерні стереотипи, якими вони бувають та як шкодять людям, незалежно від їхньої статі. Продемонструвала ситуації, у яких є прояви дискримінації, та пояснила, чому це неприйнятно та навіть небезпечно. Зрештою спільно з учасниками та учасницями експертка дала визначення гендерно зумовленому насильству та розповіла про його види.

Своєю чергою офіцерка поліції більш детально розповіла про домашнє насильство, його види та відповідальність за вчинення таких правопорушень.