Перейти до вмісту

Перемога у суді: оголошено вирок у справі про злочин на ґрунті ненависті

  • НОВИНИ

Районний суд міста Львів оголосив вирок обвинуваченому у нападі на трансгендерну жінку, який стався у серпні цього року. Нападника визнали винним у здійсненні злочину на ґрунті ненависті. Щобільше — у тексті вироку зазначено, що мотивом до нападу стала дискримінація за ознакою гендерної ідентичності. 

Про це повідомляє організація Gender Stream, яка забезпечує юридичний супровід та підтримку потерпілій. 

Це один із небагатьох, а можливо, і перший випадок в Україні, коли справа про злочин на ґрунті трансфобії дійшла не тільки до суду, але й до справедливого вироку. Це — важливий прецедент та крок до захисту прав ЛГБТКІ+ спільноти в Україні. Але про все по черзі. 

Що сталося? 

Увечері 15 серпня у центрі Львова чоловік напав на трансгендерну жінку, на ім’я Хелен. Спочатку він словесно образив її, коментуючи при цьому її зовнішній вигляд та сексуальну орієнтацію, а потім — завдав декількох ударів по обличчю. 

Команда Gender Stream запропонувала Хелен свою допомогу. Наступного дня після нападу у супроводі юриста організації дівчина подала заяву до Національної поліції Львівської області. Окрім того, команда направила звернення в Офіс омбудсмена України. Спільними зусиллями вдалося спонукати правоохоронців зареєструвати напад саме як правопорушення, скоєне на ґрунті ненависті. 

Що було далі? 

Приблизно за тиждень підозрюваного знайшли, і прокуратура Львівської області повідомила йому про підозру за частиною 2 статті 161 ККУ (вчинення умисних дій, спрямованих на пряме обмеження прав за ознаками статі, інших переконань, поєднаних з насильством).

Ще за кілька тижнів Хелен запросили на впізнання, де вона змогла підтвердити особу нападника. Невдовзі після цього справу передали до суду та призначили засідання. 

Розгляд справи у суді 

Судове засідання у справі про напад відбулось 31 жовтня. На ньому були присутні обвинувачений з адвокатом, інтереси Хелен представляла адвокатка Наталя Радіонова. 

“Попри всі обставини, ми розглянули справу та домоглись справедливого вироку. З боку захисту обвинуваченого були спроби опору — справу хотіли перекваліфікувати на іншу статтю “Завдання легких тілесних ушкоджень”. Ці намагання ми, звісно, відкинули, адже за всіма ознаками йдеться саме про злочин на ґрунті ненависті, і обвинувачений цього не заперечував”, — розповіла пані Наталя. 

Суд визнав нападника на Хелен винним у вчиненні кримінального правопорушення за частиною 2 статті 161 ККУ. Це стаття “Порушення рівноправності громадян, залежно від їх расової, національної, регіональної належності та іншими ознаками”. У тексті судового вироку зазначається, що мотивом вчинення злочину стала саме дискримінація за ознакою трансгендерності. 

Обвинуваченому призначили максимально можливий в рамках санкції статті штраф — 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 17 000 гривень. Вирок суду набере чинності через 30 днів. У разі несплати штрафу, суд має право переглянути покарання у бік більш суворого. 

Від моменту подання заяви до поліції до оголошення судового вироку Хелен супроводжувала ГО Gender Stream. Цей прецедент можна назвати історичним, адже в Україні майже не виносять вироків у справах про злочини на ґрунті гомо- й трансфобії. 

“Це важливий крок на шляху до захисту прав ЛГБТКІ+ людей в Україні. Навіть попри воєнний стан наша країна має потенціал для розвитку та покращення законодавства. Це ще раз демонструє, що ми можемо і готові до впровадження законопроєкту 5488, який покликаний побороти нетерпимість. Врешті-решт, я впевнена, що справжні традиційні цінності українців — це свобода, повага та захист прав людини”, — коментує виконавча директорка GenderStream Ольга Полякова.