Перейти до вмісту

Як підтримати законопроєкт про реєстровані партнерства в Україні

Понад рік в Україні точаться дискусії щодо запровадження інституту цивільних партнерств. У березні на сайті ВР зареєстрували відповідний законопроєкт №9103, та менш ніж за місяць петиція на його підтримку набрала необхідні 25 тисяч голосів. Зараз законопроєкт проходить розгляд у комітетах Верховної Ради та потребує підтримки громадськості. 

Чому законопроєкт 9103 — важливий? 

Цивільні партнерства дають можливість одностатевим та різностатевим парам укладати союзи, які надають партнерам і партнеркам взаємні права та обов’язки. Зокрема вони зможуть володіти майном та отримувати спадок і соціальний захист, в тому числі у разі смерті або зникнення партнера чи партнерки безвісти.

Цей формат схожий на офіційний шлюб між чоловіком і дружиною, але не дорівнює, не заміняє і не суперечить йому. Він лише дає змогу юридично визнати стосунки, які вже існують, але через відсутність механізму не можуть бути врегульовані законодавчо. 

Прийняття законопроєкту 9103 не просто на часі, а дуже важливе саме зараз, під час повномасштабної війни. Адже у час, коли українці знаходяться в безпрецедентній небезпеці, сотні тисяч людей захищають Україну на фронті, всі ми без винятку потребуємо захисту наших прав від держави. 

Як підтримати запровадження цивільних партнерств? 

Кожен житель Дніпра та Дніпропетровської області може особисто вплинути на те, щоб цей важливий для України законопроєкт був прийнятий. Для цього потрібно тільки підписати лист, адресований народним депутатам — Денису Маслову, Сергію Демченку та Дмитру Шпенову. Чому саме їм? Всі перелічені депутати є членами Комітету ВР з правової політики, який напряму впливає на те, чи буде прийнятий законопроєкт. Вони також є обранцями від Дніпропетровської області, тому повинні почути голоси своїх виборців. 

Громадська організація Gender Stream підготувала інструкцію, як звернутись до депутатів швидко й просто. 

Звернення через сайт Верховної Ради 

Крок 1. Завантажити 1 із 3 шаблонів листа за посиланням та вписати свої дані у шаблон. 

Крок 2. Зареєструватись або увійти в наявний електронний кабінет громадянина на сайті Верховної Ради та увійти в акаунт. 

Крок 3. Перейти у “Звернення” та обрати пункт “Створити звернення” 

Крок 4. Заповнити обов’язкові поля, вписати тему звернення та обрати пункти, як на зображенні. 

Крок 5. З переліку народних депутатів обрати трьох — Демченко, Маслов та Шпенов. 

Крок 6. Прикріпити файл з шаблону, в який ви попередньо внесли свої дані. 

Звернення на особисті пошти народних депутатів 

Крок 1. Завантажити 1 із 3 шаблонів листа за посиланням та вписати свої дані у шаблон. 

Крок 2. Зайти у свою електронну пошту та створити новий лист. 

Крок 3. У темі листа написати “Підтримайте запровадження реєстрованих партнерств в Україні. В поле адресанта впишіть електронні адреси народних депутатів: 

Крок 4. Прикріпити заповнений раніше шаблон листа до повідомлення. 

Крок 5. У тілі листа написати текст у довільній формі. Наприклад, такий: 

Шановні народні депутати! 

Прошу підтримати законопроєкт №9103 про реєстровані партнерства в Україні. Вважаю, що прийняття законопроєкту допоможе усунути дискримінаційні положення, які порушують права українців та українок, а також продемонструє відданість нашої держави основоположним європейським цінностям — демократії, захисту прав людини та верховенству права. Деталі — у прикріпленому листі. 

З повагою,  

житель_ка Дніпропетровської області 

*ім’я та прізвище*”

Крок 7. Радіти, що ви допомогли зробити крок до громадянського суспільства, вільного від дискримінації та нерівності!