Перейти до вмісту

розвиток жіночого лідерства у Дніпрі

Історично склалось, що місто Дніпро є маскулінним. Велика кількість заводів передбачає можливості розвитку “чоловічої” індустрії. Так складалось останні 80 років. Але ми можемо побачити сучасні тенденції, в яких відбуваються зміни. Покроково, повільно але відбуваються. Серед топ менеджменту Дніпра – близько 4 % жінки, коли більше 62 % населення в місті – це жінки. Це показує нам, що жінки майже не залучені у процес ухвалення рішень, а деколи штучно створюється середовище, де жінка не має можливостей реалізувати потенціал. Серед причин, які стримують більш активну участь жінок у соціальному та економічному житті, найчастіше називають такі: традиційне сприйняття ролі жінки в суспільстві як матері і дружини, низький рівень політичної активності жінок, свідомість жінки, неоформленість жіночого руху в Україні, небажання жінок брати більш активну участь у керівних структурах, інколи протидію чоловіків.  Зазвичай державні структури та інституції  не докладають спеціяльних зусиль для додаткового пошуку або залучення саме жінок до керівних посад. Тому феміністською організацією Gender Stream було запропоновано створення пілотного проєкту “Розвиток жіночого лідерства” в Дніпрі.

В рамках проекту:

  • Проведення форуму “Розвиток жіночого лідерства”, де було залучено 79 жінок та дівчат.
  • Організовано широку інформаційну кампанію і залучено 10 експерток в сферах політики, бізнесу, мистецтва, маркетингу та ЗМІ.
  • Залучено 13 волонтерок до реалізації форуму.
  • Отримання для 40 учасниць форуму знижки у 20% для проходження онлайн навчання в напрямку STEM.
  • Запрошення фіналісток проєкту на зустріч до мера міста Бориса Філатова.
  • Стажування в міській раді 18 дівчат.
  • 2 дівчини отримали можливість роботи в Департаменті соціальної політики.
  • Проведення воркшопу по ораторському мистецтву для 18 дівчат та жінок.

Мета проекту:

1) Підвищити рівень обізнаності дівчат щодо їхньої участі в політиці та процесах ухвалення рішень.  – Виконано!

2) Навчити дівчат ораторському мистецтву та вмінню публічних виступів. – Виконано!

3) Донести інформацію про існуючі проблеми просування жінок на керівні посади та інструменти їх вирішення. Виконано!

4) Познайомити з представниками, які мають успішний досвід у виборі професії попри стереотип. Виконано!

Тут може бути довга історія успіху проведення першого і поки єдиного в Дніпрі форуму “Розвиток жіночого лідерства”.

Розкажемо про те, що з причини обмеженого фінансування ми мали можливість запросити лише 40 учасниць на форум з 79 заявлених кандидаток. Це обурило частину претенденток, але ми пояснили з позитивної точки зору, і 12 дівчат запропонували самостійно оплатити свої обіди. Тому на форумі було 52 учасниці замість запланованих 40, до того нам пощастило з орендою приміщення, та коли бажаючих стало більше за стільці, то власниці закладу принесли свої на яких працюють.

На форумі виступили 10 доповідачок з різних сфер та з різними історіями про свій досвід, успіх, історії провалу та лайфхаки. Нашими доповідачками були:

Юлія Дмитрова – депутатка міської ради Дніпра та заступниця директора департаменту соціальної політики.

Ірина Грицай – радниця з гендерних питань голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Влада Миколюк – керівниця з маркетингу Concord bank.

Каріна Гаєва – дизайнерка одягу власного з сестрою бренду одягу GA.EVA.

Катерина Бандуровська – HR Partner в Luxoft.

Надійка Вовк – керівниця команди “Книгарня “Є”.

Анастасия Володченкова і Марія Василенко – засновниці “IDEST Agency”.

Влада Брусиловська – засновниця БО “Фундація Влади Брусиловської”.

Палій Ольга – засновниця сайту Zabeba.li.

Ольга Владимирова – генеральна директорка 9 каналу.

Модераторкою заходу була Юлія Курочкіна.

Під час форуму

Які уроки ми винесли по закінченю форума?

  1. Якщо в один день велика концентрація цікавих, успішних, харизматичних спікерок – то обід буде “на ходу”. В майбутньому ми будемо обирати меншу кількість спікерок на день, або створимо форум на два дні.
  2. Важливо залишити час на перерви – обов’язково. Учасниці та спікерки виявили неабияке бажання спілкування, і часовий буфер між виступами має бути обов’язково для нетворкінгу учасниць та спікерок.
  3.  Якщо в Києві тенденція “молодих” жінок це до 35, то в Дніпрі це до 45 років. Саме в цьому віці жінки дозволяють собі ставати більш активними і задіяними в соціальні проєкти в регіоні.
  4. Фотографії форуму отримали велику кількість вподобайок та поширень, але ми розуміємо, що важливо було створити відеоісторії форуму. Це надає учасницям та спікеркам можливість повернутись у сонячний день та залучити нових ідейниць до нового форуму.
  5. Точковий проект з форумом, тренінгом по ораторському мистецству та стажуванню у міській раді показав, що учасницям потрібна постійна допомога. Їм замало точкових заходів, що тільки можуть показати інші жіночі ролі у владі, бізнесі, громадському секторі. Учасницям не вистачило постійної менторської підтримки протягом всього шляху проекту. Але знов повернемся до мінімального фінансування, що не надає можливості залучення постійного менторства.