Перейти до вмісту

Маніфест за ефективний захист від дискримінації та нетерпимості в Україні

Громадська організація Gender Stream та Центр прав людини ZMINA ініціювали звернення від правозахисних організацій до Верховної Ради з закликом ухвалити Проєкт Закону №5488 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації. 

13 травня виповнюється рівно 3 роки з моменту реєстрації законопроєкту №5488 у Верховній Раді. Його прийняття запустило б низку корисних процесів:

  • зниження проявів дискримінації щодо соціально незахищених груп населення;
  • покращення механізму реагування на злочини на ґрунті ненависті та їх розслідування;
  • заповнення правових прогалин завдяки включенню мотивів за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності (СОГІ), інвалідності, етнічного та соціального походження тощо;
  • позитивний вплив на імідж України та співробітництво з іншими державами та міжнародними організаціями.

Натомість попри рекомендації Головного Комітету, внесення його у порядок денний поточної сесії парламенту та статус євроінтеграційного, законопроєкт №5488 так і залишився не прийнятим.

Маніфест підписали понад 30 організацій, активістів та активісток, які працюють у напрямку захисту внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю, мігрантів, національних та етнічних спільнот, ЛГБТКІ+ людей та інших соціально незахищених груп. Ми закликаємо ухвалити важливий законопроєкт та зробити крок до демократичного та інклюзивного українського суспільства. 

Не відкладаймо європейське майбутнє України на завтра!