Перейти до вмісту

Що таке токсична маскулінність?

За останні роки, термін «токсична маскулінність» став широко використовуватись у медіапросторі, в результаті створюючи розмиті рамки його визначення. 

Токсична маскулінність — це ставлення або набір соціальних настанов, стереотипно пов’язаних із мужністю, які часто мають негативний вплив на суспільство загалом.

Однак, слід зазначити, що використання терміну «токсична маскулінність» не передбачає визначення загальної маскулінності як негативної риси. Натомість формулювання встановлює, що певна поведінка та способи мислення, які часто асоціюються з маскулінністю (наприклад, жорсткість, сексизм та гомофобія) мають негативний і часто небезпечний вплив на світ.

Як проявляється токсична маскулінність?

Хоча не існує методички для розпізнавання проявів токсичної маскулінності, можна виділити декілька поширених поведінок.

  • Гомофобія. «Гей» та інші слюри часто можуть використовуватись як образи. Річ у тім, що токсична маскулінність процвітає у гетеронормативному патріархальному суспільстві. За таких настанов, гомосексуальність є “відхиленням”; ЛГБТ-люди часто асоціюються з фемінінністю та слабкістю.
  • Проміскуїтет. Токсична маскулінність хвалить чоловіків за те, що вони мають кілька сексуальних партнер_ок, водночас висловлюючи огиду до жінок, які роблять те саме.
  • Відмова допомагати та приймати допомогу. Токсична маскулінність поляризує суспільство, встановлюючи вимоги до «чоловічої роботи». Так, чоловіки можуть відмовлятись брати участь у домашніх справах, вихованні дитини, вимагати контролю над фінансами в сім’ї, бути єдиними одержувачами доходу тощо.

Крім цього, гіпернезалежність виховує у чоловіків приймати допомогу, хай то допомога зі справами або ж навіть медична допомога.

  • Ризикованість. Йти на ризик і придушувати страх – ще одна риса токсичної маскулінності. У результаті чоловіки частіше зловживають наркотиками, небезпечно керують автомобілем, грають в азартні ігри та вдаються до насильства.
  • Сексуальна агресія. Чоловіки вірять, що вони мають право на жіноче тіло та будь-яке поводження з усіма, кого вважають слабшими. Це розвиває культуру сексуальних коментарів і домагань до жінок, зґвалтування та сексуалізації.
  • Стоїцизм. Наскрізна ідея токсичної маскулінності полягає в тому, що емоції є проявом слабкості та жіночності. Встановлюються нереальні вимоги щодо витривалості та сили чоловіків, які шкодять як і самим чоловікам, так і всім навколо.
  • Насильство. Токсична маскулінність фундаментально залежить від прояву сили, агресії та домінантності. 
  • Прославляння шкідливих звичок. Токсична маскулінність класифікує догляд за собою та медичну допомогу проявом слабкості, відлякує чоловіків від відвідування лікарів. Сувора відповідність «чоловічим нормам» сприяє ризикованій поведінці та розвитку залежностей, наприклад рясне вживання алкоголю, тютюнопаління та неправильне харчування.

Чому токсична маскулінність шкодить всім

На жаль, для багатьох представників суспільства, токсична маскулінність є нормою, вимогами для «справжніх чоловіків». Безперечно, жінки є первинними жертвами, адже ця система побудована для чоловіків, навіть якщо й шкодить їм.

Однак, подивившись на прояви цього ставлення, не складно побачити, що прояви токсичної маскулінності надзвичайно шкодять й чоловікам. Встановлення стандартів мужності, розділення людей на «сильних» та «слабких», популяризація шкідливих звичок – все це зупиняє розвиток вільного та здорового суспільства. 

Боротьба з токсичною маскулінністю триватиме не одну ніч. Однак, оскільки все більше людей починають обговорення та визначають власну версію маскулінності, можемо очікувати, що гендерні ролі продовжуватимуть змінюватися. 

Відмова від токсичної маскулінності може початись з переосмислення того, що означає бути чоловіком. Кожна людина повинна прагнути знайти здорове визначення власної індивідуальності та працювати над її досягненням. Щобільше, важливо розвивати культуру відкритості та прийняття допомоги, що дозволить людям змінити вимоги до власної ролі у суспільстві.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Соціокультурний хаб «People», який впроваджується за підтримки Police Stabilization Project – PSP коштом уряду Канади через Міністерство закордонних справ Канади.