Перейти до вмісту

Весінній дайджест: заходи для дітей від Gender stream і поліції

Говорити про безпеку важливо з самого дитинства. Саме тому організація Gender Stream у рамках проєкту “Соціокультурний хаб People” кожного місяця проводить заходи для дітей, підлітків, а також їхніх батьків і людей, які працюють з дітьми.

Наша мета — надавати важливі та корисні знання, формувати навички та ділитись інструментами забезпечення особистої безпеки. Навчальні заходи охоплюють різноманітні теми — від протидії гендерно зумовленому насильству до безпеки в інтернет-просторі.

Проєкт «Соціокультурний хаб «People» впроваджується за підтримки Police Stabilization Project – PSP коштом уряду Канади через Міністерство закордонних справ Канади.

З березня по травень 2024 року організація Gender Stream спільно з Управлінням патрульної поліції у Дніпропетровській області провели вісім навчальних заходів для учнів загальноосвітніх шкіл м. Дніпро, а також для батьків дітей та підлітків.

Безпечна взаємодія з поліцією та співпраця

У межах роботи хабу для школярів провели заняття, присвячене правилам безпечної взаємодії з працівниками та працівницями правоохоронних органів, за участі кваліфікованого юриста. Учасники та учасниці дізнались про повноваження поліцейських, ситуації, при яких доречно звертатись до поліції, а також розібрали на практиці різноманітні моделювання ситуацій взаємодії з правоохоронними органами.

Гендерна рівність: права жінок та дівчат

Гендерні стереотипи формуються з самого дитинства, а потім впливають на все наше подальше життя. Якщо ми прагнемо наблизитись до гендерної рівності, говорити про неї теж слід з раннього віку. Тож ми провели заняття для дітей віком 12-14 років, присвячене гендерній рівності, її перевагам як для жінок, так і для чоловіків. Учасники та учасниці прослухали лекцію, а також взяли участь в інтерактивній частині та опитуванні щодо гендерної рівності.

2 воркшопи про протидію різним видам насильства

Два окремі заняття для підлітків та батьків  щодо протидії насильству, важливості просити про допомогу при зіткненні з ГЗН. Окрім теоретичної частини учасники та учасниці взяли участь у моделюванні ситуацій, пов’язаних з домашнім насильством та ГЗН та спільно працювали над шляхами розв’язання цих ситуацій. Батьки дізнались, як коректно розмовляти з дітьми про насильство, як вберегти їх від небезпеки та як поводитись, якщо дитина зазнала насильства. 

Окрім того, протягом трьох місяців в рамках діяльності хабу “People” також провели воркшопи для дітей та батьків на теми:

  • Безпека велосипедистів на дорозі;
  • Знати та захищати свої права;
  • До кого звертатись у випадках гендерно-зумовленого насильства;
  • Правила взаємодії та звернення до поліції.