Перейти до вмісту

Дайджест лютого: заходи для дітей від Gender stream і поліції

Говорити про безпеку важливо з самого дитинства. Саме тому організація Gender Stream у рамках проєкту “Соціокультурний хаб People” кожного місяця проводить заходи для дітей, підлітків, а також їхніх батьків і людей, які працюють з дітьми.

Наша мета — надавати важливі та корисні знання, формувати навички та ділитись інструментами забезпечення особистої безпеки. Навчальні заходи охоплюють різноманітні теми — від протидії гендерно зумовленому насильству до безпеки в інтернет-просторі.

Проєкт «Соціокультурний хаб «People» впроваджується за підтримки Police Stabilization Project – PSP коштом уряду Канади через Міністерство закордонних справ Канади.

У лютому 2024 року організація Gender Stream спільно з Управлінням патрульної поліції у Дніпропетровській області провели п’ять навчальних заходів для учнів загальноосвітніх шкіл м. Дніпро, а також для батьків дітей та підлітків.

Булінг та цькування: протидія та відповідальність

Від булінгу можуть страждати діти та дорослі у будь-якому середовищі, незалежно від зовнішності, майнового стану та інших ознак. Важливо працювати з цієї темою з самого раннього віку, щоб профілактувати виникнення подібних явищ у дитячому колективі. Допомогти дитині, яка страждає від цькування, та запобігти антисоціальній поведінці — завдання не тільки педагогів, але й передусім батьків.

Тому Gender Stream спільно з поліцією організували воркшоп для батьків дітей молодшого та середнього шкільного віку на тему протидії булінгу та цькуванню. Тренерка-психологиня розповіла про передумови виникнення цього явища, про те, як допомогти дитині, якщо вона зазнала цькування та що робити, якщо булінг вчиняє ваша дитина. Представниця УПП розповіла про юридичну відповідальність за булінг.

Правила дорожнього руху

Безпека на дорозі — ще одна тема, увагу до якої слід прищеплювати з самого дитинства. У лютому для дітей молодшого шкільного віку в рамках проєкту “Соціокультурний хаб “People” було проведено заняття на тему правил дорожнього руху в інтерактивній та ігровій формі. Заняття проводили інспектори Управління патрульної поліції Дніпропетровської області, організацією Gender Stream було надано допомогу в організації заходу та підготовлено методичні матеріали — пам’ятки для дітей.

Кібербезпека: захист дітей в інтернеті

Майже кожна дитина зараз змалечку має доступ до гаджетів та вміє виходити в мережу інтернет. Утім не всі розуміють, які небезпеки можуть там підстерігати. Тому для учнів 5-8 класів провели заняття щодо основних небезпек в інтернеті, правил безпечного користування мережею та захисту від шахрайства. Окрім теоретичного матеріалу учням роздали пам’ятки щодо основних правил безпеки.

Сексуальна безпека дітей та захист від сексуальних домагань

Табуйована та складна для обговорення тема не повинна стати на заваді забезпеченню безпеки дітей. Тому спільно з поліцією та тренеркою з сексуальної освіти Gender Stream провели воркшоп для батьків щодо основних правил сексуальної безпеки дітей. Під час заходу учасники та учасниці отримали інформацію про те, як спілкуватись з дітьми на інтимні теми, як допомогти їм встановити особисті кордони та відповідати на незручні питання.